Skip to Content
​​​​

Honden op het werk: een goed idee?

In Nederland is hij inmiddels al een tijdje in opmars: de kantoorhond. Een hond op kantoor zou voor een betere werksfeer, meer verbondenheid en vooral voor minder stress zorgen. Daarnaast word je als mens ontspannen van het aaien en knuffelen van een kantoorhond en is hij er voor je als je boos, verdrietig of teleurgesteld bent.


Maar hoe is dat eigenlijk voor de hond? Wordt een hond er wel blij van om deze ‘functie’ te bekleden op een kantoor?


In ons dagelijks werk blijkt dat honden die veel probleemgedrag vertonen vaak bij mensen in huis wonen die niet of parttime werken. Honden die bij mensen wonen die fulltime werken, hebben vaak veel minder last van gedragsproblemen. Dit komt simpelweg omdat honden in het laatste geval veel gemakkelijker aan hun broodnodigde slaap toekomen. Zij zijn veel alleen thuis in hun rustige en vertrouwde omgeving, waar zij ongestoord lekker lang kunnen slapen en waar ze alle dingen die ze hebben meegemaakt kunnen verwerken. Dit is anders voor een hond die altijd mensen in huis heeft; de omgeving is voor de hond dan veel onrustiger doordat er constant iemand rondloopt, tegen hem praat of aan hem zit. Hierdoor is het voor een hond lastiger om diep in slaap te komen en goed uit te rusten. Wat veel mensen vergeten is dat een hond veel meer slaap nodig heeft dan een mens. Een volwassen hond heeft minstens 15-16 uur slaap per etmaal nodig wil hij zijn prikkels kunnen verwerken.


Wanneer een hond wordt meegenomen naar kantoor, wordt de slaap vatten natuurlijk nog een stukje moeilijker gemaakt. Een kantoor is voor een hond niet alleen een minder vertrouwde omgeving, maar er zijn ook nog eens veel meer verschillende (en onbekende) mensen die druk in de weer zijn. Daarbij hangt er in een kantoor ook een andere sfeer dan thuis. Vanuit het perspectief van mensen is een hond alleen op kantoor om hen te plezieren. Ze zullen dan ook regelmatig langslopen, tegen de hond praten en hem aaien of knuffelen. Doordat mensen actief zijn en druk bezig zijn met hun werk hangt er meer adrenaline in de lucht, wat voor een onrustigere sfeer zorgt. Dit alles samengenomen maakt het voor een hond erg lastig om aan zijn rust te komen.


Mensen worden kalm en blij van het zien en aanraken een hond, maar voor de kantoorhond wordt het met al die aandacht moeilijk gemaakt om voldoende slaap te krijgen, waardoor de kans op een ongeluk op den duur toeneemt. Wanneer een hond namelijk niet voldoende slaapt, kan hij zijn prikkels niet verwerken, krijgt hij steeds meer last van stress en kan hij hyperactief worden. In de volksmond wordt hyperactiviteit bij honden vaak als enthousiasme vertaald, maar dit is niet helemaal vergelijkbaar. Op het moment dat een hond hyperactief raakt betekent dit dat hij overprikkeld is. Vergelijk het met een kind van twee jaar oud dat ruim over bedtijd heen is: op een gegeven moment wordt het kind hyperactief van vermoeidheid en gaat rondjes rennen, met dingen gooien, vervelend doen en uiteindelijk vaak huilen. Dit gebeurt bij honden net zo. Wanneer zij te weinig rust krijgen dan krijgen zij een overdaad aan adrenaline in hun bloed, waardoor ze hyperactief en gestrest worden. Dit maakt een hond prikkelbaar (net als die peuter van twee die al lang in bed had moeten liggen).

Door frustratie, irritatie en slaapgebrek zal een hond steeds meer probleemgedrag gaan vertonen. Voorbeelden hiervan zijn ijsberen, overmatig blaffen, markeren, continu de aandacht opeisen door een poot op te leggen of de kop op schoot te leggen, opspringen, dingen kapot maken, janken of piepen, eten afpakken, bedelen en ga zo maar door. Uiteindelijk kan het een hond allemaal te veel worden waardoor hij een keer zou kunnen gaan happen om zijn ongenoegen te uiten.


Naast nadelige gevolgen voor de kantoorhond is het ook de vraag of deze viervoeter voor de mensen nu zo’n grote meerwaarde heeft. Zeker in het begin kan de kantoorhond veel mensen afleiden, wat de productiviteit niet ten goede komt. Hoe meer aandacht de hond krijgt van alle mensen die langskomen, hoe meer hij dit op den duur ook zal gaan opeisen. Dit doet hij bijvoorbeeld door zich te gaan misdragen, zodat hij in het oog springt. Hij kan steeds meer uit de kast gaan halen om telkens het middelpunt van de aandacht te zijn. Een kantoorhond zal op dat moment meer een stoorfactor dan een fijne toevoeging aan de werksfeer zijn.


Natuurlijk hoeven de zojuist beschreven problemen niet altijd op de treden, maar in de praktijk blijkt een kantooromgeving voor een hond een omgeving te zijn waar ze vaak niet gelukkig worden. Vanuit het perspectief van het welzijn van honden raden het dan ook af om een hond mee naar kantoor te nemen.


Wil je nu toch heel graag je hond mee naar kantoor nemen? Dan raden we je aan om dit maximaal eens per 14 dagen te doen. We bieden graag hulp om dit in goede banen te leiden, zodat zowel je collega’s als je hond een positieve ervaring hieromtrent zullen hebben. Het is dan wel zaak dat de hond zijn eigen plekje krijgt waar hij zich veilig voelt, lekker kan slapen en met rust gelaten wordt. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of het dan überhaupt zin heeft om je hond mee naar het werk te nemen, als hij toch alleen maar in een mand mag liggen?


Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je behoefte aan nadere uitleg? Neem gerust contact met ons op!


http://www.animalsfaith.nl

​​​​
Mijn hond kan prima zwemmen! ...Toch?